تلفن شرکت : 2233223 – 021

شنبه تا پنج شنبه

آدرس : تهران – خیابان ولیعصر

کوچه در گروه طراحی سایت جهانی

بازرگانی میرزالو

انواع بارنامه

حمل و نقل دریایی

بارنامه چیست ؟

بارنامه نوعی سند قانونی مهم و معتبر است که توسط شرکت های حمل و نقل کالا ، صادر و برای فرستنده ارسال می شود . این سند شامل مشخصات اصلی کالا نظیر مقدار بار تعیین شده ، نوع بار و مقصد نهایی کالا است . فرستنده بر اساس همین اطلاعات ، بار را تحویل حمل کننده می دهد تا نهایت به دست خریدار برسد .

یکی از مهم ترین اسناد در واردات و صادرات کالا بارنامه است . بسیار مهم است که فعالان این حوزه ، اطلاعات دقیقی از این سند مهم تجاری داشته باشند تا بدون بروز هیچگونه مشکلی به فعالیت خود بپردازند . به صورت کلی بارنامه را می توان به Bill of lading یا همان بارنامه دریایی ، CMR یا همان راهنامه زمینی ، AWB یا همان بارنامه هوایی و همچنین RWB یا ریلی می توان تقسیم کرد .

اطلاعات مندرج در بارنامه 

بارنامه باید شامل اطلاعات مهم و ضروری از جمله نام و آدرس ارسال کننده و گیرنده ، کمیت ، وزن دقیق کالا ، تاریخ حمل بار و طبقه بندی بار باشد .

انواع بارنامه 

بارنامه از نظر حمل و نقل کالا ، در چند دسته مختلف قرار می گیرد . از اصلی ترین انواع بارنامه می توان به موارد زیر اشاره داشت .

  • بارنامه هوایی Airway Bill
  • بارنامه راه آهن یا ریلی Railway Bill
  • بارنامه حمل با کامیون یا سیمر CMR
  • بارنامه دریایی Ocean/Marine Bill Of Lading

بارنامه هواییAirway Bill 

چنانچه حمل و نقل کالاها به صورت هوایی انجام شود در اینصورت نیاز به صدور بارنامه هوایی خواهید داشت . قابل ذکر آنکه این سند غیر قابل معامله است . بارنامه هوایی دارای 12 نسخه مختلف بوده که سه نسخه آن از اهمیت زیادی در بخش تجارت برخوردار است . دیگر نسخه ها نیز در بخش های داخلی و آژانس های مسافرتی مورد استفاده قرار می گیرند . سه نسخه اصلی به قرار زیر صادر می شوند :

نسخه اصلی اول جهت صدور برای شرکت حامل کالا FOR CARRIER

نسخه اصلی دوم جهت ارائه به گیرنده کالا FOR CONSIGNEE

نسخه اصلی سوم جهت تحویل به فرستنده کالا FOR SHIPPER

لازم است تا اطلاعات درج شده در این نوع بارنامه ، شامل مواردی چون شماره و تاریخ پرواز، نام و نشانی فرستنده و گیرنده کالا ، کد سه حرفی فرودگاه مبدا و مقصد ، وزن ، حجم و تعداد بسته های بار و هزینه حمل و نقل باشد .

بارنامه راه آهن Railway Bill

بارنامه راه آهن توسط شرکت های راه آهن در ایستگاه های بارگیری صادر می شوند . بر طبق این سند ، شرکت راه آهن می پذیرد تا سلامت انتقال و تحویل بار را ، بر طبق کالای مندرج در راهنامه و رسیدن آن تا مقصد مربوطه پذیرا باشد . بارنامه راه آهن سندی غیر قابل معامله و انتقال است .

اطلاعات مندج در بارنامه راه آهن بایستی شامل موارد زیر باشد :

  • نام و آدرس فرستنده و گیرنده
  • نام ایستگاه مبدا و مقصد بار
  • وزن ، تعداد و مشخصات بسته بندی کالا
  • شماره واگن
  • تعیین نوع و مشخصات کالا
  • اطلاعات مالی بار

راهنامه CMR چیست ؟

راهنامه CMR نوعی سند است که در مسیر حمل و نقل بین المللی و به منظور حمل بار با کامیون کاربرد دارد . کاربرد CMR در حمل و نقل جاده ای است و با هدف تعیین حدود مسئولیت های متصدیان بار صادر می شود .

راهنامه CMR در سال 1956 در شهر ژنو ، و با مفادی مشتمل بر 51 ماده ، در زمینه حمل و نقل بین المللی جاده ای ، تحت عنوان کنواسیون سی ام آر ، به تصویب پنج کشور اروپایی ، رسید .

راهنامه CMR یکی از مهمترین کنواسیون های بین المللی در حوزه فعالیت حمل و نقل بین المللی جاده ای است که هم اکنون شصت کشور در آن عضویت دارند . راهنامه CMR بعد از بارنامه دریایی ، یکی از اسناد مهم حمل و نقل بین المللی است .

لازم به ذکر است که این سند غیر قابل انتقال بوده و به عنوان رسید کالا تلقی می شود و لازم است تا به تایید پایانه های حمل و نقل کشوری برسد .

بارنامه دریایی BL

بارنامه دریایی یا Ocean/ Marine Bill Of Lading نوعی سند حمل و نقل است که توسط شرکت کشتیرانی یا نماینده معتبر آن ، جهت دریافت و حمل بار صادر می شود . بارنامه دریایی مهم ترین بارنامه در حمل و نقل بین المللی است . این بارنامه شامل مشخصات کاملی از بار است که توسط کاپیتان کشتی امضا می شود .به موجب این سند ، تعهد می شود تا بار مربوطه ، توسط کشتی به گیرنده آن تحویل داده شود .

مشخصات ضروری در بارنامه دریایی 

همانطور که ذکر شد بارنامه دریایی به عنوان سندی قانونی و معتبر شناخته می شود . بدین وسیله خریدار تنها زمانی می تواند بار خود را در مقصد تحویل بگیرد که نسخه اصلی و امضا شده آن را به شرکت کشتیرانی ارائه داده باشد . از اینرو بسیار مهم است تا این سند به شکل قانونی و با نهایت دقت تنظیم شود . فهرست اطلاعات ضروری و مهم در بارنامه دریایی به شرح زیر است :

  • نام و آدرس فرستنده و گیرنده کالا
  • نام بندر مبدا و مفصد کالا
  • شماره سفر و نام کشتی حامل بار
  • تاریخ بارنامه
  • شرح جزئیات کالا شامل مواردی چون حجم ، وزن و تعداد بسته های بارگیری شده
  • سفارش خرید یا شماره مرجع ویژه
  • مشخصات کامل کانتینر و علایم و شماره های مربوط به بارهای کانتینری
  • هزینه کریه حمل بار به همراه ذکر پرداخت کرایه در محل بارگیری و یا مقصد بار
  • تاریخ صدور و امضای بارنامه

در اینجا مطالب مهم در خصوص بارنامه و اهمیت آن در پروسه حمل و نقل کالا ارائه کردیم . مسلما آگاهی در این زمینه و آشنایی به ضوابط و قوانین مربوطه ، می تواند باعث تسریع و سهولت در انجام فعالیت های تجاری فعالین این حوزه باشد . در نتیجه امید است با داشتن این آگاهی و دانش ، شاهد پیشرفت خوبی در این زمینه باشید . چنانچه نیاز به مشاوره دارید از طریق دیدگاه نظرات و سوالات خود را مطرح کنید و یا از طریق تماس تلفنی در ارتباط باشید .

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *