تلفن شرکت : 2233223 – 021

شنبه تا پنج شنبه

آدرس : تهران – خیابان ولیعصر

کوچه در گروه طراحی سایت جهانی

بازرگانی میرزالو

18 مرحله ترخیص کالا از گمرک

18 مرحله ترخیص کالا از گمرک 

  1. اخذ پروفرما از صاحب کالا
  2. اقدام برای گرفتن ثبت سفارش NTSW
  3. اخذ مجوز های بانکی از بانک عامل
  4. حواله خرید کالا
  5. فرایند بارنامه و حمل کالا به ایران
  6. گرفتن ترخیصیه از شرکت حمل و قبض انبار کالا
  7. اظهار در سامانه epl
  8. گرفتن کوتاژ
  9. تعیین مسیر گمرکی
  10. واریز وجه حقوقی و عوارض گمرکی
  11. واریز 2% مالیات علی الحساب ( در صورت معافیت نیاز به پرداخت نیست )
  12. اخذ مجوز های لازم
  13. گرفتن کد رهگیری از بانک عامل (ساتا)
  14. صدور پروانه الکترونیک
  15. محاسبه عوارض انبارداری
  16. ورود کامیون و بارگیری کالا
  17. بررسی مجدد کالا از طرف دایره درب خروج گمرک ایران
  18. خروج کالا و تحویل کالا به انبار ذکر شده در سامانه epl

در ادامه به بررسی تمامی این مراحل خواهیم پرداخت .

با ما همراه باشید .

1. اخذ پروفرما از صاحب کالا 

اولین مرحله برای ترخیص کالا از گمرک ، مرحله ی دریافت پروفرما می باشد . قبل از اقدام به خرید کالا و ثبت قاکتور نهایی ، می توانید با ارائه مشخصات کالا از شرکت تامین کننده ، پیش فاکتور را دریافت کنید .

در این سند موارد مهمی از جمله نحوه پرداخت ، تعهد طرفین ، موارد مربوط به اینکوترمز و … مشخص شده که برای شما و صاحب کالا قابل بررسی است . در واقع پیش فاکتور برای بررسی ورود کالا به داخل کشور است .

2. اقدام برای دریافت ثبت سفارش NTSW

اخذ ثبت سفارش قبل از ترخیص کالا یکی از پیش نیازهای ترخیص است . برای ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت ایران (NTDW) داشتن کارت بازرگانی الزامی است . در ثبت سفارش از طریق بارگذاری پروفرما در این سامانه ، کالای شما مورد بررسی قرار می گیرد تا قوانین وارداتی مانند : آزاد بودن کالا برای واردات ، عدم تولید داخلی ،ممنوعه نبودن و الویت کالایی بررسی شود . در نهایت پس از بارگذاری پیش فاکتور ، مجوز ثبت سفارش و واردات کالا صادر می شود .

3. دریافت مجوز از بانک مرکزی 

پس از دریافت مجوز ثبت سفارش باید برای حواله خرید کالا ( مبلغ ارزی ) اقدام نمایید . پس از مراجعه به شعبه بانکی که در ثبت سفارش خود آن را به اداره بازرگانی در پروفرما معرفی کرده اید ، باید از همان بانک درخواستی با عنوان تخصیص ارز به بانک مرکزی ارسال کنید .

4.حواله خرید کالا (تامین ارز) در ترخیص کالا از گمرک 

پس از تخصیص ارز و گرفتن تاییدیه از بانک مرکزی، با مراجعه به بانک عامل می توانید مبلغ خرید کالای خود را با نرخ نیمایی برای فروشنده حواله کنید . هر میزان که تخصیص ارز به شما تعلق بگیرد ، 35% آن مبلغ را باید به عنوان ضمانت در نزد بانک عامل قرار دهید . این وجه پس از واردات کالای شما و ارائه اسناد مربوطه مبنی بر صحت اطلاعات ثبت شده ، قابل استرداد خواهد بود.

5. فرایند حمل کالا به ایران ، بارنامه و اینکوترمز 

کالای خریداری شده شما از راه های زیر وارد کشور می شود :

  • کالا توسط راه های دریایی به بنادر ایران وارد می شود.
  • کالا توسط راه های هوایی به تمامی فرودگاه های ایران که دارای کارگو می باشند ارسال می شود .
  • کالاهایی که از کشور های اروپایی خریداری شده باشند عمدتا از طریق مرز بازرگان و به صورت زمینی وارد کشور می شوند.

6. گرفتن ترخیصیه از شرکت حمل و قبض انبار کالا 

ترخیصیه یا delivery order مدرک و سندی است که ترخیصکار بعد از ورود کالا به مرز (گمرک) ،از شرکت حمل و نقل دریافت می کند . ترخیصیه شامل مشخصات گیرنده ، نام وسیله حمل کننده ، شماره بارنامه و تاریخ صدور ،محل بارگیری ، محل تخلیه ، تعداد و نوع کالا ، بسته بندی ، شرح کالا ، وزن خالص ، نام شرکت کشتیرانی با موسسه حمل و نقل ، مشخصات وسیله حمل و شماره فهرست کل بار می شود .

7. ثبت کالا در سامانه EPL

قدم بعدی در فرایند ترخیص ، بارگذاری مدارک در سامانه (پنجره واحد تجارت فرامرزی ) است . پس از وارد کردن کد، مشخصات کالای شما وارد سامانه ای پی ال می شود (ترخیصیه الکترونیکی ). در این مرحله کلیه اطلاعات حمل با اطلاعات ثبت سفارش در سامانه EPL لینک می شود.

8. دریافت کوتاژ

پس از بارگذاری مدارک در سامانه EPL،کد هشت رقمی به کالای شما اختصاص پیدا می کند . این سامانه فرم اظهار نامه کالای شما را قفل و آن را به کارکنان گمرک معرفی می کند . به این فرایند به اصطلاح کوتاژ گفته می شود . اگر از کوتاژ در سامانه جامع گمرکی برای صادرات کالا استفاده کنید ، کوتاژ صادراتی و اگر از این سیستم برای واردات کالا استفاده کنید به آن کوتاژ وارداتی گفته می شود .

9. تعیین مسیر گمرکی در فرآیند ترخیص کالا 

در گمرک ایران ، واردکنندگان مطابق حسن سابقه و تجربه به چند مسیر متفاوت هدایت می شوند . انواع مسیر ترخیص کالا شامل مسیر سبز ، مسیر زرد و مسیر قرمز می شوند .

  1. مسیر سبز : نیازی به ارزیابی و بررسی اسناد و کنترل ارزش و تعرفه ندارد.
  2. مسیر زرد : فقط نیاز به بررسی اسناد و کنترل ارزش کالا دارد .
  3. مسیر قرمز : کالا نیاز به ارزیابی ، تطبیق اسناد و همچنین بررسی و کنترل ارزش و تعرفه کالا دارد .

10. واریز وجه گمرکی 

مرحله بعدی از مراحل ترخیص کالا ، ارجاع به گمرک و پرداخت هزینه های لازم است که با مرجعه به سایت payment به صورت آنلاین قابل پرداخت است .

11. واریز 2% مالیات علی الحساب در ترخیص کالا از گمرک 

واریز مالیات علی الحساب به منظور جلوگیری از فرار مالیات کارت های بازرگانی یکبار مصرف تصویب شده است . طبق این قانون شما موظف به پرداخت 2% ارزش ریالی کالا + ارزش سیف حقوق ورودی هستید . البته شرکت های تولیدی و یا برخی از دارندگان کارت های بازرگانی با ارائه مدارکی مبنی بر خوش حسابی و یا انجام 3 سال واردات پیاپی از این قانون معاف هستند.

12. اخذ مجوزهای مورد نیاز در ترخیص کالا از گمرک 

در این مرحله با توجه به نوع کالا ، الزام به اخذ مجوزاتی هستیم که توسط کارشناسان گمرک برای ما تعیین می شود. به طور مثال برای واردات مواد غذایی نیاز به اخذ مجوز اداره ی بهداشت است . مجوزهای دیگر عبارتند از :

  • استاندارد
  • قرنطینه
  • تعیین ماهیت
  • وزارت دفاع
  • وزارت راه
  • محیط زیست و …

13. اخذ کد رهگیری از بانک عامل ( ساتا)

پس از مراجعه به بانک عامل و ارائه مدارک مورد نیاز ، کد رهگیری ( کد خروج یا ساتا) دریافت خواهید کرد که در مرحله بعدی یعنی پروانه الکترونیک به آن نیاز پیدا می کنید .

14. صدور پروانه الکترونیک در ترخیص کالا از گمرک 

از زمان الکترونیکی شدن سامانه ها ، دیگر چیزی تحت عنوان پروانه سبز گمرکی نداریم . شماره پروانه گمرکی با قابلیت استعلام و پروانه الکترونیکی جایگزین آن شده است .

15. محاسبه عوارض انبارداری در ترخیص کالا 

هزینه نگهداری کالا در فرایند ترخیص را هزینه انبارداری می گویند .

برای کالاهای دریایی این هزینه تحت عنوان عوارض بندری دریافت می شودکه بسته به ارزش، حجم، وزن و مدت زمان ماندگاری کالا متغیر است .

16. ورود کامیون و بارگیری کالا 

برای گرفتن کامیون باید شماره آن را در سامانه EPLوارد نمایید . هنگام بارگیری مشخص خواهد شد که بار شما به کدام انبار خواهد رفت .

17. بررسی مجدد کالا از طرف دایره درب خروج گمرک ایران 

پس از بارگیری کالا حین خروج از گمرک در دایره درب خروج گمرک کالا مجددا مورد بررسی قرار خواهد گرفت . بعضی از گمرکات در دایره خروج خود نیز ارزیاب و کارشناس و یا یکی از این دو مرحله را دارند .

یعنی ممکن است در دایره خروج نیز با فرایند بررسی به روش قرمز روبرو شوید . پس از تایید و دریافت دستور خروج از گمرک کالای شما ترخیص خواهد شد .

18. خروج کالا و تحویل کالا به انبار ذکر شده در سامانه epl

کالا پس از خروج از گمرک تا زمان ورود به انبار و حتی پس از آن قابل پیگیری است . نیروهای امنیتی کشور به تمام اسناد ثبت شده در سامانه EPLدسترسی خواهند داشت .

این کنترل و نظارت دقیق به منظور جلوگیری از قاچاق کالا مطرح شده است .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *