9 مرحله از آشنایی با واردات کالا
برای انجام فرآیندهای واردات کالا علاوه بر شناخت قوانین و مقررات تدوین شده در این زمینه،همواره لازم است که وارد کننده کالا با مراحل انجام این عملیات و چگونگی فرآیند اجرایی این کار آشنا باشد و تجربه کافی در این امور را داشته باشد که از جمله این فعالیت ها می توان به فرآیندهای مربوط به تجارت و بانکداری بین الملل،حمل و نقل بین الملل،ترخیص کالا و امور گمرکی،نحوه تخصیص ارز و سایر مسائل اشاره کرد.
در این بخش قصد داریم با بیان شرح توضیح مختصری از مراحل گام به گام عملیات واردات کالا شما را با چگونگی انجام این فرآیند مهم تجاری آشنا کنیم، بنابراین برای شناخت مراحل گام به گام کالا،می توانید در ادامه این بخش با ما همراه شوید:
مر حله اول اخذ کارت بازرگانی: دریافت کارت بازرگانی اولین مرحله برای انجام واردات کالا شناخته می شود. در این زمینه لازم است که تجار و بازرگانان تازه کار به سازمان های مربوطه مراجعه نموده و نسبت به اخذ و دریافت کارت در دو نوع حقیقی و حقوقی تقسیم بندی شده و به لحاظ کاربردی انواع مختلفی دارد.
مرحله دوم انتخاب حوزه فعالیت:پس از دریافت کارت بازرگانی لازم است که زمینه و حوزه فعالیت خود را در خصوص واردات کالا تعیین کنید. تعیین زمینه فعالیتی می تواند به چند صورت انجام شود،به عنوان مثال برخی تمایل دارند تنها بایک کشور خاص فعالیت داشته باشند و اما برخی دیگر ممکن است با کشورهای مختلف ارتباط برقرار نموده و لذا کالاهای مختلفی را به کشور وارد نمایند.
بنابراین پیش از هر چیزلازم است که حوزه فعالیتی خود را انتخاب نموده و یک روش ثابت برای تجارت خود در نظر بگیرند.
مرحله سوم آشنایی با قوانین روز: برخی قوانین و بخشنامه ها بر اساس نیاز کشورها مرتبا در حال تغییر می باشند و لذا برای پیشبرد یک تجارت اقتصادی لازم است که یک وارد کننده به صورت روزانه اخبار و اطلاعات مربوط به حوزه فعالیت خود را مطالعه کرده و اطلاعات خود را در این حوزه به روز رسانی کند
مرحله چهارم انتخاب کشور و کالای وارداتی: در این مرحله باید کشورهای مختلف را بررسی نموده و با مشتریان مختلف در کشورهای گوناگونوارد مذاکره شوید.در این مرحله لازم است که علاوه بر شناخت زبان کشور مورد نظر تا حدودی با قوانین و مقررات تجارت آن کشور نیز آشنا باشید.
اکنون پس از بررسی کشورهای مختلف می توانید تصمیم بگیرید که واردات کالا از کشوری می تواند برای تجارت شما مناسب باشد.
مرحله پنجم در خواست ارسال پیش فاکتور یا پروفرما: پروفرما یا پیش فاکتور یکی از فرآیندهای مهم مراحل واردات کالا محسوب می شود که بعدا از آن جهت سفارش نیز استفاده می شود.در واقع پیش فاکتور سندی است که توسط فروشنده برای خریدار ارسال شده و در آن در مورد مشخصات کامل کالا توضیح داده می شود.
مرحله ششم ثبت سفارش: ثبت سفارش یکی از مهم ترین مراحل واردات کالا محسوب می شود و در این مرحله لازم است که که وارد کننده کالا به سامانه ثبت سفارش وزارت صمت مراجعه کرده و در خواست خود را جهت واردات کالای مورد نظر ارائه دهد،چرا که برخی از کالاها ممکن است دارای ممنوعیت وارداتی باشد و لذا لازم است که پیش از خرید کالا و انجام سایر مراحل واردات در خواست واردات کالا توسط کارشناسان وزارت صمت بررسی شود تا هیچ نوع کالایی خارج از قوانین و مقررات داخلی کشور خریداری نشوند.
مرحله هفتم تخصیص ارز و پرداخت بین المللی در این مرحله واردکننده اقدام به تهیه ارز می نماید. تهیه ارز معمولا به چندین طریق مختلف صورت میگیرد و عموما دولت به برخی از کالاهای اساسی ارز ترجیحی یا ارز دولتی اختصاص میدهد تا بستر مناسبی برای انجام فرآیند های واردات کالا ایجاد نماید.
مرحله هشتم حمل ونقل و بیمه کالا: حمل و نقل کالاها همواره به روش های گوناگونی از جمله روش های حمل ونقل جاده ای،ریلی،هوایی و دریایی انجام می شود که باید بسته به مبدا کالا و توافق با فروشنده یکی از این روش ها را انتخاب کنید. فروشنده و خریدار انتخاب روش حمل و نقل کالا را با استفاده از قواعد بین المللی اینکوترمز انجام می دهند لازم است که شخص وارد کننده با این قوانین به خوبی آشنا باشد.
مرحله نهم ترخیص کالا از گمرک:پس از انجام مراحل فوق کالای خریداری شده وارد گمرک می شود،اکنون لازم است که شخص با آگاهی از قوانین ترخیص کالابه گمرک مراجعه کرده و با ارائه استناد و مدارک مورد نیاز اقدام به ترخیص کالا از گمرک نماید.